“Hvor skal du bo?”-artikler overser vigtigt problem

Fra tid til anden dukker der artikler op som fx Tjek kortet over Danmark: Her bliver du 100 år eller Bopæl afgør risikoen for at udvikle sclerose. Her kan man blandt andet læse om, hvor man skal bo som 71-årig for at blive 100 år gammel eller hvor man helst ikke skal være født for at få sklerose.

Lad os kigge på et kort fra artiklen om at blive 100 år gammel.

Kortet illustrerer, hvor man skal bo som 71 årig for at blive 100 år gammel. Hold det kort i mente og kig nu på et kort fra artiklen om sklerose.

Når jeg ser på disse kort, så ser jeg nogle tyndt befolkede områder slå ud i den ene eller anden ekstrem. Morsø, Fanø og det midtjyske hvad angår om at blive 100 år eller ej. Og Nordvestjylland*, Midtjylland, og Lolland hvad angår sklerose. Tjek selv mod et kort over befolkning (link til det interaktive kort her).

Det kan i sig selv være en tilfældighed at tyndt befolkede områder her slår ud i den ene eller anden ekstrem, men det skyldes mere sandsynligt problemet med små populationer. Små populationer har større sandsynlighed for at havne i den ene eller anden ekstrem. Intuitiv kan man overbevise sig selv om dette ved at betragte to populationer. Den ene har en størrelse på to, fx mine forældre, der bor i midten af ingenting ca. 20 kilometer fra nærmeste lysregulering. Den anden population har en størrelse på 1 million, fx København. Lad os sige at min far bliver 100 år gammel. Fordi han er den ældste af mine forældre, vil den population han er med i bestå af 50 procent 100 årige. For at København skulle bestå af 50 procent 100 årige, skulle 500.000 mennesker være 100 år, hvor det kun krævede én person som 100 årig i mine forældres husstand at blive 100 år. Små populationer har større sandsynlighed for at ende i en af ekstremerne.

Hvis du har lyst til en mere teknisk forklaring, så prøv hos Guillaume A. Rousselet, der også skriver om Problems with small sample sizes**.

Det der er ærgerligt, er at artiklerne om at blive 100 år gammel og om sklerose ikke nævner denne udfordring med små populationer. Jeg kan kun håbe at de forskere, der står bag resultaterne, er opmærksomme på udfordringen. Hvis du er født på Langeland, så har du 37 procent højere chance for at blive 100 år ifølge Anne Vinkler Hansen, med-forfatter på analysen om de 100-årige:

Vi regner egentlig ikke med, at der er en eller anden form for De Vises Sten begravet i Langelands muld, og det er faktisk pointen med analysen. Det kan være, vi tager fejl – måske er der bare noget magisk ved Langeland.

Jep, så magisk at kun få gider bo der. Hvilket er problemet. Sandsynligvis.

*Mere specifikt halvøen Thyholm hvor jeg selv tilbragte de første 20 år af mit liv og kendte to af de skleroseramte.

**Og vær nu forsigtig med at bruge fine landkort til at vise dine resultater

Kommentarer er velkomne på LinkedIn